ÇOCUKLARIN ÖNÜNDE TARTIŞMANIN ETKİLERİ
Aile; anne baba ve çocuklardan oluşan; kişide kültür, bilinç ve manevi değerlerin oluşmasını sağlayan, toplumun en küçük birimi olarak tanımlanıyor. Özellikle, aile bağıyla bir araya gelen bireylerin çocuklarının da huzurlu ve mutlu bir şekilde yetişmesi, toplumu ayakta tutan güçlü nesiller ortaya çıkmasını sağlıyor. Dolayısıyla herkes, o mutlu aile tablosu için doğru partneri arıyor ve çocukları için mutlu olacakları bir gelecek düşlüyor.
Her ailede yaşandığı gibi sizin ailenizde de zaman zaman tartışmalar ortaya çıkıyor olabilir. Bu tartışmaların niteliği çocuklarınız açısından çok önemli. Örneğin, eğer çocuğunuz yanınızdayken sakin bir şekilde konuşabiliyor ve problemlerinizi çözebiliyorsanız, bu tavrınız çocuğunuzda pozitif bir etki yaratır ve ona sorunların bu şekilde çözebileceğini gösterir.
Ancak, çocuğunuz büyük kavgalara, yüksek sese sık sık şahit oluyor ve ev ortamına genellikle mutsuzluk hâkim oluyorsa, bu onda güvensizlik ve endişe uyandırabilir. Geleceğinden ve ailesinden kaygı duyan çocuklar, aile kavramıyla ilgili olumsuz fikirler edinmeye başlayabilir.
Çocuklar ailedeki tartışmalar hakkında neler düşünür?
Peki, çocuklar evde sık sık büyük kavgalara şahit olduklarında neler düşünüyor olabilirler? Gelin dikkatimizi biraz daha onlara yöneltelim…
– Çocuklar anne babalarının sık sık kavga ettiğine şahit olurlarsa “Annemle babam birbirlerini sevmiyorlar mı? Ayrılacaklar mı? Ayrılırsalar bana ne olacak?” gibi cevabını bilemeyeceği sorularla boğuşmaya başlarlar.
– Çocuğunuz yeterince ilgi ve şefkat göremediği için suni problemler yaratarak ilgi çekmeye çalışır. Bu davranışlar ise ebeveyn-çocuk ilişkisini zorlaştırabilir.
– Çocuklar küçük yaşta edindikleri tüm tecrübeleri ileride kendi hayatlarına yansıtırlar. Sürekli kavga ortamında olan çocuklar, ileride sorunlarını çözerken yapıcı olmak yerine tartışmaya yönelerek, sorunlarını içinden çıkılmaz hale getirebilir.
Büyük kavgalara karşı nasıl önlem alınabilir?
– Tartışmaya başlamadan önce cevap vermeden bir süre bekleyip, söyleyeceklerinizi toparlamak ve biraz sakinleşmek iyi olabilir.
– Tartışmak yerine bulunduğunuz ortamı terk ederek, olayların geri dönülmez boyutlara ulaşmasını engelleyebilirsiniz.
– Öncelikle ilişkinizi gözden geçirmenizde fayda var. Eğer, ilişkinizin çıkmaza girdiğini düşünüyorsanız, ayrılık düşündüğünüzün aksine çocuğunuz için daha olumlu sonuçlar verebilir. Özellikle dost kalarak çocukları için zaman yaratabilen, her iki tarafın da eksikliğinin hissedilmediği ilişkiler, çocuklar açısından daha ideal bir ortam oluşturur.