ROMANTİK BİR ŞİİR YAZABİLMEK İÇİN…
Filmlerde gördüğümüz, masallarda okuduğumuz, eski şarkılarda dinlediğimiz o romantizm, özlem duyulan ve yeniden canlandırmak için çaba sarf edilen bir duygu. Özellikle kadınların, erkeklere göre daha duygusal olmaları ve ilişkideki tüm iniş çıkışlardan daha çok etkilenmeleri, onları etkilemek için yapacağınız sürprizlerin duygu yoğunluğu içermesi gerektiğine işaret ediyor. Örneğin, edebiyat dünyasına damgasını vurmuş o büyük isimler, bir kadına duydukları aşkı, özlemi ve gidişiyle yaşadığı acıyı, kelimelere dökmeyi tercih ederek, belki bunun kendilerini yatıştırdığını düşünürken günümüze muhteşem eserler bıraktılar. Siz de duygularınızı ifade edecek bir şiir yazmak için harekete geçebilir, kendi kelimelerinizle partnerinizin duygularında kalıcı bir yer edinebilirsiniz.
Tüm o büyük şairleri, hala her bir mısrasında yeniden bambaşka anlamlar keşfettiğimiz o şiirleri bir düşünün. Yaşanan tutkulu aşkların, araya giren yollar ve özlemin, gözyaşları ve gülümseyişlerin, okudukça insanın yüreğine nasıl dokunduğunu her defasında yeniden hissedebilirsiniz. Her şairde öne çıkan duygu ve o duygunun meydana getirdiği kelimeler, mısralarda çok başka şekillerde sıralanıyor. Siz de kendinizi ve ilişkinizi en iyi şekilde ifade ettiğini hissettiğiniz kelimelerle yola çıkabilir, ilham perilerinizle baş başa kaldığınız en uygun anda, şiirinize başlayabilirsiniz. Eğer, nasıl başlayacağınızı bilemiyorsanız, gelin birlikte şiir yazmak için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini birlikte değerlendirelim…
* Edebiyata yön veren şiirleri okuyun ve şairler hakkında bilgi edinin
Dünya edebiyatında pek çok ünlü şair, yüzyıllarca kadınlara aradıkları o romantik aşkı tarif ettiler. Onlar da beğendikleri şiirleri defterlerine not tuttu ve tekrar tekrar açıp okuyarak, bunların bir kısmını ezberlediler bile.
Siz de ilham almak ve şiir yazmak için o duygu yoğunluğuna kendinizi kaptırmak için bir süre şiir kitapları okuyabilir, internet üzerinden bazı şairlerin kendi seslerinden şiirlerini dinleyebilirsiniz. Kendinizi konuya adapte etmeniz ve öncelikle bu sanata hayranlığınızı artırmanız için, böyle bir desteğin size büyük ölçüde faydası dokunacak.
* Kendinize bir çıkış noktası bulun
Şiir yazmaya başlarken, tıpkı bir hikaye, bir makale gibi kendinize bir çıkış noktası bulmanızda fayda var. Bulunduğunuz yerden, yaşadığınız duygudan, sizi yazmaya iten neden aracılığıyla, şiirinizin çerçevesini belirleyebilirsiniz.
Örneğin, Türk edebiyatının en önemli, usta şairlerinden Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Bir Çıkmaz Sokakta adlı eserindeki, “Ne kadar dönüp dolaşsam, yine de/ Hep o çıkmaz sokaktayım çaresiz” şeklindeki girişi, buna iyi bir örnek olabilir. Siz de kendinizi nerede ve nasıl hissediyorsanız ya da şiiri nerede yazmaya başladıysanız, oradan esinlenerek kelimelerinizi ve başlangıç noktanızı belirleyebilirsiniz.
* Şiirdeki üslubunuzu ve ne anlatmak istediğinizi belirleyin
Şiirde en önemli noktalardan biri üslup, yani tarzınızdır. Her yiğidin yoğurt yiyişi gibi her şairin de kendine has bir üslubu vardır. Bir şiirin üslubuna bakarak, o şiiri yazan şairin kim olduğunu çoğunlukla doğru tahmin edebilirsiniz. Nasıl kafiye kullandığından tutun da mısraların uzunluğu, seçilen kelimeler ve duygu gibi detaylar üslubu oluşturur. Dolayısıyla, siz de kendinizi en yalın şekilde ifade edebileceğiniz üslubu belirleyerek, şiirinizi oluşturabilirsiniz.
Şiire başlarken belirlediğiniz üslupla, karşınızdaki kişide nasıl bir duygu oluşturmak istediğinize de karar vermeniz gerekir. Heyecan, özlem, acı, sevinç gibi pek çok duyguyu, yazdığınız şiirle karşı tarafa hissettirebilmeniz mümkün. Böylece yavaş yavaş ne yazacağınıza dair fikirlere sahip olmaya başlayarak, odaklanabilirsiniz.
* Benzetmeler ve kafiyelere önem verin
Şiir, okuması keyifli ancak yazması da bir o kadar zor bir sanat dalının meyvesi. Bu sanatı olgunlaştırıp, lezzetli birer meyve vermesini sağlamak da yapacağınız yerinde benzetmelerle sizin elinizde. Örneğin, Sevda Sözleri’yle pek çok aşığın içini titreten, aşkı ve bir kadına duyulan aşkı başarılı şekilde dizelere işleyen şairlerden biri olan Cemal Süreya, “Sana yolculuk yapmak istiyorum. Kes bir bilet, can kenarı olsun” diyerek, sevdiği kadını varacağı bir diyar olarak tasvir ederek, ona duyduğu özlemi ve ona ulaşma isteğini vurgulamıştır.