İLİŞKİLERDE İLETİŞİMİN 5 KURALI
İlişkilerde çiftlerin birlikte mutlu olmasının kaynağını, sağlıklı bir iletişim oluşturur. İletişim kurabilen çiftler, daha mutlu, güvenli ve rahat bir ilişki sürerler. Çünkü ilişkiler zaman mutlu anlardan oluşmuyor. Aynı zamanda sorunlar ve anlaşmazlıklar da baş gösterebiliyor. Bunların üstesinden gelebilmenin başlıca yolu da doğru bir iletişim kurabilmektir. Bu nedenle, eğer ilişkinizde problemler olduğunu düşünüyor, sorunlarınızı çözemediğinizi fark ediyorsanız, büyük bir ihtimalle ilişkinizde iletişim sorunları yaşanıyor demektir. Ancak, iletişim sorunu ile başa çıkabilmek için, öncelikle ilişkinizi gözden geçirerek, ilişkinizi gerçekten sürdürmek istediğinizden emin olmanızda fayda var. İlişkinizi bitirmeyi düşünüyorsanız, karşılıklı iletişim kurabilmek daha güç olabilir.
Bununla beraber, mutlu birlikteliklerin kolay kurulmadığını da aklınızdan çıkarmayın. İlişkinizde her şeyi doğru iletişimi kurarak çözebilirsiniz. İlişkinizi sonlandırmayı düşünmeden önce iletişiminizi güçlendirme alternatifini değerlendirebilirsiniz.
1- Ne anlatmak istiyorsanız onu söyleyin:
Çiftler ilişkide bazen bazı sorunları birbirlerine doğrudan söylemeyi değil, ima etmeyi tercih ederler. Partnerin sorunu söylemeden anlaması gerektiğine inanırlar. Ancak, bu düşünce durumu oldukça karmaşık bir duruma getirir. Eğer siz de partnerinizin sorunları siz bir şey söylemeden anlaması gerektiğine inanıyorsanız, bu düşünceyi bir kenara bırakın ve iletişiminizi güçlendirin. Bu şekilde, birbirinizi daha iyi anlayabilir, ilişkinizin yıpranmasını önleyebilirsiniz.
2- Dinlemeye önem verin:
Özellikle ilişkide yaşanan tartışmalarda, her iki taraf da kendisini ifade etmek ve haklı olduğunu kanıtlamak için pek çok iddia öne sürer. Durup, partnerini dinlemenin yenilgiyi kabul etmek olduğunu düşünürler. Ancak, dinlemek sorunları çözmenin başlıca yöntemidir. Eğer mutlu olmak istiyorsanız, siz de partnerinize odaklanın ve onu dinlemeyi ihmal etmeyin. İlişkide mutlu olabilmek için dinlemenin önemine inanmanız gerekir.
3- Suçlamak yerine hislerinizi ifade edin:
Tartışmalar sırasında yapılan en büyük hatalardan biri de karşı tarafı suçlamakla sorunların çözüleceğini düşünmektir. Bu nedenle, pek çok kişi partnerine, “Sen x yaptın”, “Sen bana y dedin” şeklinde suçlamalarda bulunur. Ancak, bunun yerine, “Ben x olduğu için kendimi kötü hissediyorum”, “Y’yi duyunca ben çok üzüldüm” şeklinde ifadeler kullanmak, karşı tarafın empati kurmasına yardımcı olur. Siz de sıklıkla partnerinizi suçluyorsanız, onun yerine ona hislerinizi anlatmayı deneyin. Daha etkili olduğunu göreceksiniz.
4- Bir yere varmayacak tartışmalardan kaçının:
Bazı tartışmalarda partneriniz de olsa anlaşmaya varmak mümkün olmuyor. İki farklı düşünce, birbirini kendi tarafına çekmeye çalışınca bu tartışma gittikçe uzuyor. Onun yerine, herkes kendi fikriyle mutlu olabilir. Herkes aynı fikirde olacak diye bir kural yok. Bu nedenle, hayatınızı büyük ölçüde etkileyecek bir durum söz konusu değilse, kimsenin fikrini değiştirmeye çalışmayın. Kendinizi de partnerinizi de yıpratmayın.
5- Olumlu bir vücut dili kullanın:
İnsanlar duyduklarından olduğu kadar gördüklerinden de çok etkilenirler. Bilinçaltı, gördüklerini olumlu algıladığı sürece, kişinin yavaş yavaş sakinleşmesine yardımcı olur. Bu nedenle, kendi sakinliğinizi de koruyarak, tartışma süresince vücut dilinizle partnerinize olumlu sinyaller göndererek, onun da sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Yüzünüzü ve vücudunuzu ona doğru döndürüp, avuç içlerinizi açarak konuşmanız, sizin onunla ilgilendiğinizi ve ona karşı açık olduğunuzu ifade eder. Dolayısıyla, partneriniz de bunu olumlu bir sinyal olarak algılayarak, tartışmayı sürdürmek yerine çözüm önerileri sunmaya başlayacak. Bu şekilde, tartışmanın uzamasını önlediğiniz gibi aynı zamanda sorunlarınıza çözüm de getirmiş olacaksınız.