İlişkilerde ‘Ghosting’ Belirtileri
Ayrılık, tıkanan ilişkiler için çoğu zaman tatsız ve kaçınılmaz bir karardır. Tarafların birbirini yıprattığı, paylaşımın azaldığı, iletişim kurmanın yerini ses yükseltme ve suçlamanın aldığı birliktelikler, muhtemelen sonlanacaktır. Ancak bazı ilişkilerde süreç tam olarak böyle işlemez. Taraflardan biri, kaçınılmaz sonun yaklaştığını fark ettiğinde, ayrılık konuşması yapmak ve bunu temellendirmek yerine bir anda ortadan kaybolmayı tercih eder.
Ghosting riski altında mısınız?
İşte, günümüz ilişkilerindeki bu ‘habersizce ve aniden terk etme’ şekline “Ghosting” diyoruz. Bu durumu yaratan kişi “Ghoster”, maruz kalan ise “Ghostee” olarak tanımlanıyor. Peki, siz de mevcut ilişkinizde böyle bir riskle karşı karşıya kalmış ya da yakın zamanda kalacak olabilir misiniz? İsterseniz gelin, ghostlanma ihtimalinizi birlikte mercek altına alalım…
Ghoster’ların ghost’lama sinyalleri
Ghosting, sıklıkla yeni yeni başlayan ve henüz bağlılığın olmadığı ilişkilerin ilk birkaç ayında yaşanır. Maruz kalan taraf için ileriki süreçlerde karşı tarafa güvensizlik, özgüven eksikliği, anksiyete, değersizlik duygusu ve terk edilme korkusu gibi travmatik sonuçlar doğuracak olan bu durum, sinyallerini genellikle şu cümlelerle verir:
“Çok fazla telefonla ilgilenmiyorum”
Bu söyleminin doğru olup olmadığını, birlikteyken telefonuna ne kadar vakit ayırdığına bakarak anlamanız mümkün. Gelen aramaları hemen görüyor ya da mesajları anında cevaplıyor, sosyal medyada komik videolar izleyip kahkahalar atacak kadar telefonuyla meşgul oluyorsa, muhtemelen size dürüst davranmıyor. Zira ilgilenmediği telefonu değil, ciddi bir ilişki!
“Ben herkese karşı böyleyim”
Ama siz “herkes” değilsiniz. Ona yönelttiğiniz en küçük bir eleştiride, davranış şeklini normalize etmek için bu tip kıyaslara başvuruyorsa o ilişkiden acilen uzaklaşın. Yoksa büyük ihtimal, o size aynısını yapacak. Ve daha da kötüsü bunu yaparken haberiniz dahi olmayacak!
“Kişisel sorunlarım var”
Ghoster’ların ghosting öncesi verdiği en net sinyallerden biridir bu. Bu tip kişiler, sorunlarını çözmek için partnerinin desteğini istemek yerine, bunu, geri çekilme öncesi elini güçlendirecek bir koz olarak görürler.
“Kendime vakit ayırmam lazım”
Hiçbir ilişki, bireysel zaman yaratmaya engel değildir. Eğer partneriniz sık sık bu gerekçeye sarılıyorsa, muhtemelen kendine vakit ayırmak değil, size ayırdığı vakti başka kişilere ayırmak istiyordur.
“Çok meşguldüm, dönemedim”
Meşguliyet, ghoster’ların en sık kullandığı savunma mekanizmalarının başındadır. Oysa sağlıklı bir ilişki, çiftlerin birbirini öncelemesiyle inşa edilir. Eğer partneriniz, günlük koşturmacaları arasında size cevap yazacak ya da sizi arayacak bir vakit bulamıyorsa, bulmak istemediği içindir.
“Çok derin ilişkiler kuramıyorum”
Bunu duymaya başladıysanız Ghosting öncesi son virajdasınız, demektir. Karşınızdaki kişi, bağlanma sorununu açıktan dile getirerek sizi ani bir ayrılığa kendince hazırlamaya başlamış bile! Durum bu noktaya geldiyse, belki de bu kez elini çabuk tutması ve ‘ghost’ zırhı giymesi gereken taraf sizsinizdir. Kim bilir?