Güvene Dayalı Bir İlişki İçin Sormanız Gereken Sorular
Sağlam ve sağlıklı bir ilişkinin temeli, karşılıklı duyulan güvenden geçiyor. Ancak temeldeki bu güveni inşa etmek ise kuşkusuz hem çaba hem de bolca zaman gerektiriyor. Peki, bu uzun ve meşakkatli yolda dikkat etmeniz gereken unsurlar neler? Güvene dayalı bir ilişki için gerçekten de doğru partnerle mi birliktesiniz? Bugünkü yazımızda bunları inceleyeceğiz.
İşte, güvene dayalı bir ilişki için kendimize sormamız gereken o altın değerindeki sorular…
“Nasıl hissettiğimi, onunla paylaşmak konusunda rahat mıyım?”
İletişim, güven veren bir ilişkinin en önemli unsurlarından biridir. Bu da duygularınızı açıkça ifade etmenizle mümkündür. Güvene dayalı bir ilişkideyseniz, düşüncelerinizi partnerinizle paylaşırken çekingen hissetmez, kendinizi onun tarafından yargılanma korkusu taşımadan ifade edebilirsiniz. Eğer onunla iletişim kurarken gerildiğinizi hissediyorsanız, ilişkinizde bir şeyler yolunda gitmiyor olabilir.
“İhtiyaçlarımı açıkça ifade edebiliyor muyum?”
Her bireyin farklı ihtiyaçları vardır ve bu ihtiyaçları karşılamak ilişkinin sağlıklı olmasını sağlar. Bu soru cinsel yaşamınızla ya da duygusal beklentilerinizle ilgili olabilir. Mesela yatakta rahat mısınız? Hoşunuza giden ya da gitmeyen şeyleri belirtebiliyor musunuz? Veya gündelik hayatınızda, partnerinize yönelik bir beklentinizi paylaşırken yeterince açık olabiliyor musunuz? Bu soruların cevapları önemli.
“Yan yana değilken onu kontrol etme isteği duymadan rutinimi sürdürebiliyor muyum?”
İlişkilerdeki sorunlar genelde kendini yan yana değilken değil, araya mesafeler girdiğinde gösterir. İş seyahatleri, tatiller, arkadaş ortamları, aile ziyaretleri gibi çok sayıda etken sevgilinizle bir süre görüşememeniz anlamına gelebilir. Bu noktada onu sürekli arayıp ne yaptığını kiminle olduğunu yoklamadan sakince kendi hayatınıza bakabiliyorsanız, güven veren bir ilişkidesiniz demektir.
“Kendi sınırlarımı koruyor ve onun sınırlarına saygı duyuyor muyum?”
Karşılıklı bireyselliğin, ilişkilerin düşmanı değil dostu olduğunu unutmayın. Bu yüzden ki, partnerlerin kendi kişisel ve sosyal sınırlarını korumaları önemli. “Nereye gidiyorsun?” , “Kiminle olacaksın?” gibi soruların, birbirinden hesap sorma değil, birbirini haberdar etme anlamı taşıdığını aklınızdan çıkarmayın. Aradaki ince çizgiye dikkat!
“Geçmişte yaşanılan güven zedelenmeleri ilişkimizi etkiliyor mu?”
Hiçbir ilişki, geçmişte yaşanan güven zedelenmelerinin gölgesinde yürümez. Bu sebeple, her iki taraf da kötü tecrübelerden dersler alması ve aralarındaki güveni artırmak için adımlar atmaya istekli olmalıdır. Eski zamanda yaşanan güven kırılmalarının şimdiki ilişkinizi etkilemesi kesinlikle iyi bir işaret değildir.
“Tartışırken saygımızı koruyabiliyor muyuz?”
İlişkiler her zaman güllük gülistanlık değildir. Elbette kötü zamanlarınız, tartışmalarınız olacak. Ancak bu noktada hem fikir olmadığınız bir konu üzerine tartışırken birbirinizi manipüle etmeden, karşılıklı saygınızı koruyabilmek önemli. Saygı ise kesinlikle güvene dayalı bir ilişkinin olmazsa olmazı!
“Birbirimizin gönlünü alabiliyor muyuz?”
İlişkilerde bir şeyler yolunda gitmediği zaman araya küslükler, tatsızlıklar girebilir. Önemli olan bunları, aranızdan kaldırırken kullandığınız yöntemdir. Yolunuza, sorunları hasıraltı etmeden, konuşarak ve birbirinizin gönlünü alarak mı devam ediyorsunuz yoksa hiçbir şey olmamış gibi yaşanan her şeyi sineye çekerek mi? Bu soruya vereceğiniz cevap, güvenli bir ilişkinin turnusolü durumundadır.